2500 km
Door: webmaster
25 Maart 2010 | Nederland, Hoofddorp
In totaal hebben we ongeveer 2500 km door Syrië gereisd. De afgelopen twee jaar is de benzine en stookolie drie keer zo duur geworden omdat de staatssubsidie eraf is gehaald. Het kostte de schatkist te veel geld. Er is nog wel subsidie op levensmiddelen.
Onze chauffeur van de laatste zes dagen kwam iedere dag met een tractatie van heerlijke Arabische zoetigheden. Typisch voor de gastvrijheid hier. Ook werden we enkele keren door de plaatselijke reisagent en een keer door de eerste chauffeur gebeld om te vragen hoe het met ons ging.
Azem-paleis
De laatste dag hebben we nog een heel mooi paleis in oud Damascus bezocht. In de Ottomaanse tijd was het de residentie van de pasja (gouverneur). Van buiten was het meer een fort maar van binnen was alles prachtig en verfijnd bewerkt met een schitterende binnentuin met bomen en fonteinen. Een moslim dient op aarde al een soort paradijs te scheppen. Dat was hier aardig gelukt. Het was er heerlijk rustig in tegenstelling tot de drukte in de soukh en de moskee.
Van het paleis was een soort folklore museum gemaakt met aangeklede poppen. Het illustreerde goed het leven in die tijd inclusief een interessante uitleg.
De huizen werden niet alleen als een fort gebouwd om vrouwen en kinderen te beschermen, maar dit was ook belangrijk in politiek onrustige tijden. Bovendien beschermde het tegen zandstormen, hitte en koude. Het leven gebeurde in een uitgebreide familie met de schoonmoeder als oudste aan het hoofd. Zij gaf advies, was belangrijk bij huwelijkszaken enz. Meisjes trouwden tussen hun 12e en 18e en moesten door de schoonmoeder worden ondersteund. Onder de sharia wetgeving mocht de vrouw haar eigen vermogen behouden plus de bruidsschat. De moeder is volgens Mohammed de belangrijkste persoon in je leven. Je moet goed voor haar zorgen en haar altijd advies vragen.
Café voor mannen
Vrouwen- en mannenlevens waren gescheiden. Mannen ontmoetten elkaar in het café. Daar zochten zij gezelligheid (waterpijp, backgammonspel), handelskontakten, discussie en steun. Als een vrouw moest bevallen, ging de man naar het café totdat een jongetje kwam vertellen hoe de bevalling was gegaan. Hij kreeg steun van andere mannen.
Ook was er vaak een verteller. We hebben de laatste verteller in Damascus nog zien optreden. Vaak werden er verhalen verteld over Arabische helden zoals Saladin.
Hadj(pelgrimsreis) naar Mekka
Vroeger kwamen mensen uit allerlei landen in Damascus bij elkaar om samen het laatste stuk naar Mekka te reizen. Dit ging door de woestijn en was gevaarlijk door dorst, ziekte en roofovervallen van bedoeïenen. Door het bijeenkomen van allerlei nationaliteiten vond er veel uitwisseling van ideeën, kennis en producten plaats.
Mausoleum van Saladin
Saladin leefde van 1139-1193. Hij werd net als Saddam Hoessein in Tikrit geboren uit Koerdische ouders maar verhuisde naar Aleppo.
Hij veroverde Egypte, Syrië en grote delen van Mesopotamië. Hij versloeg de kruisvaarders bij Jeruzalem. Daardoor ontstond een derde kruistocht onder leiding van Richard I van Leeuwenhart uit Engeland. Hun gevechten eindigden onbeslist. Uiteindelijk verdeelden ze het land. De kruisvaarders kregen de kust en Saladin het binnenland.
Meteen na zijn dood werd er een mausoleum voor Saladin opgericht. De Duitse keizer die samenwerking met het Ottomaanse rijk zocht, betaalde in 1898 de restauratie van het monument.
Israël
Het zit de Syriërs enorm dwars dat ze de Golanhoogte kwijt zijn. Dat is een vernedering. Verder voelen ze zich sterk betrokken bij het islamitische broedervolk van de Palestijnen en veroordelen hun slechte behandeling door Israel. Bovendien zijn ze kwaad dat joden op Arabisch gebied zijn gaan wonen. Onze chauffeur hoopte op vrede met Israel.
Tenslotte zijn joden en arabieren nauw verwant. Volgens de islam stammen beide van Abraham af. De joden zijn de nazaten van Sarah en Izaäk en de Arabieren van Hagar en Ismaël. Volgens de islam liet Abraham Hagar en Ismaël in Mekka achter zonder eten en drinken. Daar ontstond toen door goddelijke tussenkomst een bron.
Syrië gevaarlijk?
Het beeld van Syrië is in het Westen veel negatiever dan wanneer je er rondreist. Het is heel gastvrij en veilig. Of zoal een Syrische reisleider zei: "Nederlanders zijn bang om naar Syrië te gaan maar wij zijn geen terroristen."
Bert heeft 550 foto's gemaakt. Een selectie komt op de website. We waarschuwen als het zover is.
01 Mei 2010 - 20:34
Henk En Henny:
Syrie en het Midden Oosten blijven ook in deze tijd een onuitputtelijke bron van interessante verhalen. En de leukste verhalen met goede foto's zijn ooggetuigenverslagen, zoals die van jullie. Wederom complimenten. -
13 Mei 2010 - 21:25
Henk:
Eindelijk tijd om rustig te lezen.
Wat weer een goed, mooi, zeer lezenswaardig en interessant verhaal met mopoie foto's.
ik heb er weer van genoten!
Dank jullie wel!