ALLERLEI DANSEN EN CLOWNS
Door: tiny
28 Februari 2015 | Bhutan, Dzongkhag Punakha
TSECHU DANSFESTIVAL
Vandaag hebben we de eerste dag van het drie dagen durende festival ter ere van de Tweede Boeddha bijgewoond. Deze zogenaamde tsechu-festivals worden 20 keer per jaar volgens de maankalender steeds op een andere plaats gehouden. Op deze manier heeft iedere Bhutanees een kans een festival te zien en daarmee in aanraking te komen met het boeddhisme. Deze festivals worden al eeuwen lang gehouden. Ze zijn ook een toeristische topattractie geworden.
Evenals het festival van gisteren werd het gehouden op het binnenplein van de dzong. ’s Ochtends om 10.00 uur was het enorm druk. Bhutanezen zaten met hele families op de vloer. Voor velen was er geen plaats op de vloer en moest men gewoon de hele dag staan. Gelukkig had ik mijn kruk met zitje bij me. Anders was het ondoenlijk geweest. Het eerste uur was het nogal dringen en duwen om een plek te vinden vanwaar je de dansen kon zien. Vooral fotografen deden veel moeite.
De dansen begonnen met een ceremoniele dans. Later kwamen er culturele dansen met het thema landbouw en boogschieten. Op een troon zat iemand verkleed als de stichter van Bhutan. Aan weerszijden zaten kennelijk belangrijke monniken. Na iedere dans werden deze belangrijke figuren weer weggeleid met bazuingeschal en een parasol voor de zogenaamde stichter. Voor het begin van de volgende dans kwamen ze weer terug.
Daarna volgden de religieuze dansen. Een van de mooiste dansen was de dans van de zwarte hoeden. De dansers hadden prachtige, kleurige kleding met wijde rokken. Verder waren er zangers in mooie kleding en werd het verhaal van de beroemde yogi Milarepa uitgebeeld. Te midden van alle dansen maakten enkele clowns grappen. Tot slot kwam er een gemaskerde dans met dierenmaskers.
De dans van de zwarte hoeden herdenkt de moord op de anti-boeddhistischeTibetaanse koning Langdarma in 842 door de boeddhistische monnik Pelkyi Dorji. Daarnaast stelt het de transformatie van de dansers voor van gewone mensen in yogi’s die alle kwade geesten verdrijven als zij op de grond stampen.
De dans van de drametsi drummers waarin dansers dierenmaskers dragen, is gebaseerd op een visioen van Kunga Gyeltsen de zoon van de beroemde lama Pema Lingpa. De dans beeldt de 100 vredige en toornige godheden uit. De dansers dragen een grote handtrommel met een stok.
We wilden graag de gemaskerde (cham) dansen zien. Het duurde echter erg lang. 90% van de toeristen was al vertrokken. Het tempo van de dansen is erg traag. Bovendien zijn de teksten voor ons onbegrijpelijk. De Bhutanezen luisteren wel maar maken het ook gezellig met elkaar.
Rond het middaguur gingen ze allemaal hun lunch uitpakken. Meestal rijst, groente en vlees dat in bakjes was bewaard. Al zittend op de balustrade aten ze met de hand hun eten op. Omdat wij de enige toeristen op die plek waren, kregen we een mandarijn aangeboden. Via onze gids kwam er een gesprekje tot stand. Dat was een welkome afleiding.
We zijn van 10.00-13.30 uur op het festival geweest. Het was een leuke belevenis om te zien hoe de Bhutanezen een feest houden, maar gezien de drukte en de traagheid van de dansen hoeven we geen tweede keer.
WANGDUE-DZONG
Na de lunch zijn we nog even langs de restanten van de dzong van Wangdue gereden die twee jaar geleden is afgebrand. Oorzaak waarschijnlijk boterlampjes.
ARBEID
Er werken hier in de bouw veel Indiase gastarbeiders. Ze zijn technisch goed en goedkoper dan Bhutanezen. Ze krijgen een visum voor een jaar. De gemiddelde werkweek is voor ambtenaren 48 uur en in het bedrijfsleven 60 uur. Zaterdagmiddag en zondag zijn vrij.
28 Februari 2015 - 18:00
Greet:
Wat zijn de mensen allemaal kleurrijk gekleed, prachtig -
Ed Borgman:
jullie maken weer prachtige dingen mee. wij hebbwn niet altijd erg atabiel internet en soms is het onmogelijk om te reageren. -
01 Maart 2015 - 12:44
Irma Leuven:
Wat leuk om het verslag weer te lezen ziet er allemaal gezellig uit .
ik ga het proberen om uit te printen voor mama zal ze best leuk vinden.
groeten en tot het volgende verslag .