helemaal geen sneeuw - Reisverslag uit New York, Verenigde Staten van bertiny - WaarBenJij.nu helemaal geen sneeuw - Reisverslag uit New York, Verenigde Staten van bertiny - WaarBenJij.nu

helemaal geen sneeuw

Door: tiny

Blijf op de hoogte en volg

11 Januari 2014 | Verenigde Staten, New York

VLUCHT
We hadden een half uur vertraging doordat er een passagier was met een arm in het gips. Deze moest uitgebreid worden gecontroleerd. Is de arm echt gebroken of zit er een bom in het gips?
Wel vermoeiend om acht uur te vliegen voor een city trip van een week.

DONDERDAG
Het was enkele graden onder nu maar de lucht was stralend blauw. De sneeuw was al helemaal verdwenen. In de vijvers lag nog ijs en de Hudson rivier was deels bevroren.

Rondrit noorden Manhattan
We hebben een rondrit met de bus gemaakt door het noordelijk deel van Manhattan, langs het Central Park en door Harlem. Het was koud in de dubbeldekker, bovenin was een overkapping zonder verwarming.

John Lennon
Onze eerste stop was bij het Dakotagebouw, een prachtige flat uit de 19e eeuw gebouwd in Jugendstil. Ik geloof dat dit de eerste hoogbouw was in Manhattan. John Lennon van de Beatles woonde hier. Hij werd voor de ingang van het gebouw doodgeschoten. Zijn echtgenote Yoko Ono heeft gezorgd voor een monument tegenover het gebouw in het Central Park, genaamd Strawberry Fields. Op de grond is van steen een gedenkteken gemaakt met de woorden 'Imagine' erop. Het is een stiltegebied. Een werkloze gitarist zat liedjes te spelen van de Beatles om het monument meer sfeer te geven. Dat werkte goed.
Overigens woonde Jackie Kennedy tegenover John Lennon maar dan wel aan de andere kant van het Central Park.

Bill Clinton in Harlem
Vervolgens zijn we door Harlem gereden, nog steeds een wijk met veel zwarte bewoners maar ook mensen uit de Spaanstalige gebieden van Amerika. We kwamen nog mensen tegen uit Puerto Rico en Venezuela.
Bill Clinton heeft er na zijn presidentschap zijn kantoor gevestigd waardoor het aanzien van de wijk meteen steeg. Ook het restaurant waar hij altijd eet onder werktijd, is beroemd geworden.
Onze gids vertelde dat bij de aanslag op de Twin Towers haar zoon net op weg was naar zijn school heel dichtbij WTC. Ze belde hem op maar kreeg geen gehoor. Gelukkig kwam hij na drie uur bedekt met as heelhuids thuis. Ze zei dat iedereen in New York wel iemand kent die bij de aanslag in omgekomen.
Harlem en overigens heel Manhattan is nu veilig. Je ziet overal op straat veel politie. Overigens is iedereen hier erg vriendelijk en behulpzaam, een voorbeeld voor Europa.

Top of the Rock
Tot slot zijn we naar Top of the Rock geweest, een uitzichtspunt op de 70e verdieping van het Rockefeller Center. Het uitzicht over de wolkenkrabbers was fascinerend en schitterend. Het heldere weer maakte het extra spectaculair.

Blue note jazzclub
's Avonds hebben we een optreden meegemaakt van de Rebirth Brass Band uit New Orléans in de Blue Note. Deze jazzclub is beroemd door alle topsterren die hier hebben opgetreden. De muziek was fantastisch en van hoge kwaliteit. De zaal zat bomvol.

VRIJDAG
Het weer was regenachtig en enkele graden boven nul. De wolkenkrabbers waren slecht te zien.

Apollotheater
Tot onze grote vreugde kregen we de avond voor ons vertrek een mailtje van de directeur Billy Mitchell dat we konden meedoen met een rondleiding door het Apollotheater. We hadden op goed geluk een verzoek gestuurd maar rekenden nauwelijks op een positief antwoord.
Het Apollotheater staat in de zwarte wijk Harlem en is wereldberoemd door de topartiesten die daar hebben opgetreden.
Het werd in 1934 geopend om zwarte artiesten voor een blank publiek te laten optreden. Zwarte bezoekers waren heel lang niet welkom. Later traden er ook artiesten van allerlei andere rassen op waaronder Keith Richard van de Stones. Op een speciale wand hadden veel artiesten en ook andere hoogwaardigheidsbekleders hun naam gezet. De namen van Obama en zijn vrouw waren goed te onderscheiden. Het theater is enkele keren verbouwd en uitgebreid. We hebben zowel de oude als de nieuwe kleedkamers gezien. Volgens onze gids wilden de artiesten meestal de oude kleedkamers zonder douche gebruiken omdat de topsterren zich daar vroeger ook hadden verkleed.
Het theater met ongeveer 1500 plaatsen is nog in oude stijl met rode pluche en goudkleurige versieringen. Lehman Brothers sponsorde de restauratie van de versieringen aan de balkons en het plafond. Maar helaas, zij gingen failliet en er is nog steeds geen geld om het schilderwerk af te maken.
We waren bij de rondleiding toegevoegd aan een groep studenten van een college. We werden allemaal uitgenodigd om een dans, liedje of iets dergelijks op het podium op te voeren. Dan heb je echt op de planken gestaan van een beroemd theater. Kennelijk zat de groep op een kunstschool want ze brachten prima liedjes ten gehore. Bert en ik hebben niets gedaan. De beste artiest was ongetwijfeld de gids. De rondleiding duurde twee keer zo lang als gepland maar hij bracht het zo leuk dat we ons geen moment verveelden.

Begraafplaats zwarte slaven ontdekt
In 1991 zijn bij bouwwerkzaamheden bij Wall street de graven van 20.000 zwarte slaven gevonden. Er waren gebouwen overheen aangelegd om de slavernij te verdoezelen. Vanaf de komst van de Nederlanders en ook tijdens de Engelse tijd was er in New York een levendige slavenhandel. De slaven bouwden New York zoals bijvoorbeeld de muur (Wall Street). Dit was de scheiding tussen blank en zwart. Ook na hun dood mochten zwarten niet op een begraafplaats voor blanken worden begraven. Segregatie tot in de dood. Sinds de graven open zijn voor het publiek gaat onze zwarte gids iedere zondagmiddag erheen om te bidden voor zijn voorouders.

Rondrit zuiden Manhattan
's Middags hebben we onze rondrit voorgezet door het zuidelijke deel van Manhattan. Kennelijk wist onze gids veel van architectuur. Hij wees ons al rijdend naar het zuiden (op het zuidelijke puntje begonnen de eerste pioniers) op het verschil in stijl van de gebouwen afhankelijk van de datering. Ook de functie van de gebouwen kon hij aflezen uit de architectuur. De rijken waren de eersten die steeds meer naar het noorden verhuisden omdat nieuwe immigranten de wijk een slechter aanzien gaven.
Bij de rivier waren de arbeiderswijken duidelijk te zien omdat hier nooit wolkenkrabbers zijn gekomen. In de 19e eeuw toen de meeste immigranten binnenkwamen, leefde iedere nationaliteit in zijn eigen wijk. Zo had je Joodse, Duitse, Ierse en Italiaanse wijken. Onze gids had een Ierse en Duitse grootvader, heel verschillende types volgens hem. De Duitsers waren meer middenklasse en de Ieren kwamen hier vanwege de armoede na de misoogst van de aardappeloogst. Er waren nooit Duitse gangs volgens hem maar wel Ierse hoewel beide groepen dichtbij elkaar woonden. Ze waren namelijk ongeveer tegelijk het land binnengekomen.
Totdat in de negentiger jaren van de 20e eeuw burgemeester Guliani New York een facelift gaf, was er rond Times Square veel prostitutie en criminaliteit. Toen Walt Disney hierheen werd gehaald, was dat een keerpunt in de vernieuwing van de wijk. Disney en prostitutie gaan niet samen volgens onze gids.

Monument 9/11
Tot slot zijn we naar het monument voor de slachtoffers van de aanslag op WTC geweest. Op de plaats van het fundament van beide torens zijn vierkanten gemaakt met op de randen de namen van alle slachtoffers. Vanaf de randen stroomt water als een waterval naar beneden in een bassin met in het midden een donker gat alsof het water in de afgrond verdwijnt. Er wordt een heel mooi museum gebouwd dat dit voorjaar klaar is. Er omheen wordt al weer gewerkt aan de wederopbouw van WTC. Bij de aanslagen zijn bijna 3000 personen uit 60 verschillende landen omgekomen. Het geheel was erg indrukwekkend. We vonden het monument heel geslaagd. Er waren ondanks het slechte weer veel bezoekers. Er was een strenge veiligheidscontrole.

• 11 Januari 2014 - 08:59

Greet Meihuizen:

Mooi om te lezen. Herkenbaar verhaal, wij deden dit vijf jaar geleden. prachtige stad.
    Veel plezier nog in de komende dagen