Mystieke sferen
28 Januari 2016 | Ethiopië, Lalibela
Vandaag de tweede helft van de kerken, de zuidoostelijke groep bekeken. Deze was mooier en overzichtelijker dan de eerste helft. We gingen door een pikdonkere tunnel die symbool was voor de hel. Als je erdoor was, kwam je in de hemel terecht, een kerk met de naam “God zij met ons”. Ze werken veel met symbolische betekenissen. Een klein riviertje staat symbool voor de Jordaan, een heuvel voor Golgotha. Een hele lange, smalle doorgang staat symbool voor het oog van de naald van de spreuk: “Het is moeilijker dat een rijke het koninkrijk der hemelen bereikt dan dat een kameel door het oog van de naald kruipt”. Weer waren er veel tunnels en trappen. Veel geklauter en geklim. De ondergrondse tunnels zijn in eerste instantie gemaakt om de schatten van de kerk te bewaren en te beschermen tegen rovers. Het was interessant en indrukwekkend. Als er over enkele jaren meer toeristen komen, wordt het dringen. Nu al moesten we wachten totdat een groep verder ging.
BET GYORGIS – MYSTIEKE SFEER
Dit is de kerk die je altijd op afbeeldingen ziet. Een vierkant kruis in de grond uit een stuk gemaakt. Dit is de belangrijkste kerk. Dit was heel bijzonder om te zien. Bovendien hadden we het geluk dat het de geboortedag van Sint Joris was. Aan hem is deze kerk gewijd. Beneden stond daarom een heel stel priesters te chanten en muziek te maken. Dit gaf de kerk een mystieke sfeer. Een prachtige ervaring.
ACACIA- EN EUCALYPTUS HOUT
Veel hutten zijn hier van acaciahout gemaakt met daarom heen leem. Die houtkap bevordert de ontbossing en veroorzaakt op termijn droogte. Er wordt ook op hout gekookt. Dit is vaak eucalyptushout. Een houtsoort die erg snel groeit maar de grond uitput. In Nepal zijn projecten om te koken op zonne-energie. Dat zouden ze hier ook kunnen doen.
QAT
Het gebruik van qat is hier wijd verbreid. We zagen zelfs een agent tijdens zijn dienst qat kauwen. Ook onze chauffeurs gebruiken het voor lange afstanden. Qat is overal verkrijgbaar. Het is legaal. De regering exporteert het naar Saoedi-Arabie en Jemen.
VOEDSEL
Het menu is beperkt. Je kunt spaghetti, macaroni en pizza krijgen maar zonder de gebruikelijke kruiden. Als er staat macaroni met tomatensaus
is dit precies wat je krijgt. Er wordt verder niets toegevoegd. Er zit weinig smaak aan. Verder is er af en toe vis, die redelijk smaakt. Er is injera, het plaatselijke gerecht. Dit is een zurige pannenkoek met scherpe saus. Vlees eten we niet. Er is niets wat we echt lekker vinden. Als er pizza is, is dit het smakelijkste. Het bier is goed en de koffie is uitstekend.
HOOGTEPUNTEN
1. Timkat Festival
2. Boottocht op Tanameer.
3. Het berglandschap met het straatleven en het leven in de dorpjes. Middeleeuwse taferelen.
DIEPTEPUNTEN
1. De extreem verhoogde entreeprijzen.
2. Het eindeloos gezeur over kadoos en fooien. Ze schijnen toeristen als een geldmachine te zien.