VANOCHTEND LAG ER SNEEUW
Door: tiny
02 Maart 2015 | Bhutan, Paro
VANOCHTEND LAG ER SNEEUW - GEEN TIJGERSNEST
Toen we vanochtend het gordijn opendeden, lag er sneeuw. Iemand had zelfs al een sneeuwpop gemaakt. Dat betekende dat ons geplande uitstapje naar het Tijgersnest of het Takshang-klooster in duigen viel. Het Tijgersnest ligt schitterend op een rots ongeveer 1000 meter boven Paro. Het is een forse en steile klim maar wij waren van plan tot halverwege te gaan met pony’s. Het was te gevaarlijk omdat het pad bij sneeuw en regen te glad is. Ook voor morgen heb ik weinig hoop omdat het de hele dag blijft regenen.
Het Tijgersnest is een van de hoogtepunten van Bhutan. Het is de tiende boeddhistische pelgrimsplaats ter wereld. De Tweede Boeddha heeft er in de 8e eeuw drie maanden in een grot gemediteerd. Daaromheen is een klooster gebouwd. Volgens de legende ging hij op de rug van een tijger naar boven. Ik stelde met veel andere toeristen voor om een kabelbaan naar boven te maken. Dat wil de regering hier niet. Het moet een echte traditionele pelgrimstocht blijven. Onze gids vertelde dat een fotograaf die erg dik was en hartpatient de tocht helemaal te voet had gemaakt. Het had hem 6 uur gekost om boven te komen. Gemiddeld is de tocht naar boven 2,5 tot 3 uur. En dan moet je nog terug.
Voor morgen ziet het weer er ook niet goed uit. In ieder geval is het pad nog nat. Wel een teleurstelling dat we deze trip niet kunnen maken. We hebben vandaag het programma voor morgen grotendeels gedaan.
MUSEUM
We hebben een museum over Bhutan bezocht. Er waren maskers van de verschillende dansen, oude thangka’s en koperen theeketels. Verder was er een onderdeel over de natuur met veel verschillende vogels met afbeeldingen en specifieke zangtoon. Verder werd er aandacht besteed aan de verschillende dieren. Helaas is het oorspronkelijke museum enkele jaren geleden verwoest door een aardbeving en was hier maar een klein deel van de tentoonstelling. Het bood weinig nieuws.
PARO DZONG
Overal dwars door Bhutan vind je dzongs of kloosterforten die bij het ontstaan van Bhutan als zelfstandige staat in de 16e eeuw ongeveer tegelijk zijn gebouwd als verdedigingswerken. Ze zien er dan ook vrijwel identiek uit. Het was een mooie dzong maar minder mooi dan die van Punakha. Er zetelt ook een rechtbank in de dzong van Paro. Er wonen ongeveer 200 monniken.
BOERDERIJ
We hebben een boerderij van binnen bekeken om een indruk te krijgen hoe men op het platteland leeft. Alleen twee kinderen van vier en tien waren thuis. De vader was aan het werk en de moeder naar de ‘stad’. Soms kan het niet anders volgens de gids. Het oudste meisje was vrij van school omdat dit de eerste dag met sneeuw was en dan gaan de scholen dicht. De gids had vooraf toestemming gevraagd.
De boerderij is helemaal omheind. Op het erf ligt van alles en nog wat. Een boerderij is een groot vierkant gebouw met drie etages. Beneden wordt het vee gehouden. Op de eerste etage woont de familie. Er waren drie kamers met alleen matjes als meubels. De eerste kamer was leeg en kan gebruikt worden om te zitten of te slapen. De tweede kamer was de keuken met in het midden een klein kacheltje. Als het koud is, zit met met zijn allen om de kachel. Wel was er een koelkast, een ventilator en een gasstel. In de derde kamer stond een groot altaar voor dagelijks gebruik. Ook worden daar ceremonies gehouden. Gasten slapen in de altaarkamer. De derde etage werd gebruikt om voorraden op te slaan. Tussen de muur en het dak was een opening van enkele decimeters. zodat bij harde wind het dak er niet afwaait. Het huis maakte een sobere indruk. Alleen aan de altaarkamer was veel aandacht besteed.
KYICHU LHAKHANG TEMPELCOMPLEX
JOWO LHAKHANG
Dit is een tempel uit de 7e eeuw met zeer oude muurschilderingen en even oude beelden. Binnenin een aparte kamer staat een zeer waardevol beeld van de Boeddha dat even oud is als het vergelijkbare beroemde beeld in Lhasa (7e eeuw). Het was een kleine intieme tempel. Op de houten vloer waren afdrukken ingesleten van alle mensen die hier hun neerbuigingen in de loop der eeuwen hadden gedaan.
Koning Songtsen Gampo van Tibet zou deze tempel hebben gesticht in 659 om de linkervoet van een gigantisch monster vast te pinnen die de komst van het boeddhisme wilde verhinderen. De koning besloot dat op een dag 108 tempels moesten worden gebouwd om de andere lichaamsdelen vast te zetten. De navel van de kwade geest lag in Lhasa waar nu de Jokhang tempel staat.
GURU LAKHANG
Aan deze tempel was een nieuwe tempel aangebouwd in 1968 genaamd Guru Lakhang. De vrouw van de derde koning heeft deze tempel gesponsored. Binnen staat een vijf meter hoog beeld van de Tweede Boeddha. Daarnaast staat een beeld van de Rode Tara met een pijl en boog gemaakt van bloemen. Volgens onze gids heeft de godin Tara hier een vergelijkbare functie als Cupido, de god van de liefde.
OVERBLIJFSELEN DILGO KHYENTSE RINPOCHE
Voor het beeld van de Rode Tara staat een stupa met de overblijfselen van een zeer groots leraar, Dilgo Khyentse rinpoche die stierf in 1992. De koningin-moeder was een leerling van hem. Ook gaf hij veel lessen aan westerse studenten. Aan de andere kant van het beeld van de Tweede Boeddha staat een beeld van Dilgo Khyentse rinpoche een jaar voor zijn dood. Ook staat er een troon met een foto van D.K. rinpoche. Ook dit was een klein intiem tempeltje. De monniken hielden net een gebedsdienst met muziek. Het huis van wijlen D.K. rinpoche staat naast de tempel.
02 Maart 2015 - 16:29
Janine:
Kuzu zangpo la
wat jammer dat je Tijgernest ( nog) niet hebt kunnen bezoeken.
Ik hoop op beter weer voor jullie, wie weet...
In ieder geval nemen jullie mooie herinneringen mee van Bhutan, groetjes Janine -
02 Maart 2015 - 20:25
Evie:
Wat jammer dat jullie uitstapje naar het Tijgersnest niet door kon gaan vanwege de sneeuw.
Hopelijk lukt het morgen nog.
Groetjes, Evie