BRUILOFT IN EEN PALEISJE
Door: TINY
13 Februari 2015 | India, Bhopal
PALEISJE
Het hotel is een gerenoveerd paleisje dat de plaatselijke vorst, de khan, aan zijn oudste dochter had geschonken. Na de onafhankelijkheid van India verhuisde hij naar het islamitische Pakistan. Zijn dochter ging hem achterna. Het paleisje raakte verwaarloosd maar is een aantal jaren geleden helemaal in stijl opgeknapt compleet met oude voorwerpen en foto’s. Het is erg mooi met een sfeervolle binnentuin. Op het terras aan de buitenkant heb je uitzicht op de stad en een meer. Als je komt aanrijden in de taxi stop je voor het bordes. Daar staat een ‘lakei in klederdracht’ om de deur open te doen. Met een beetje fantasie voel je je heel voornaam.
INDIASE BRUILOFT
We zagen vanmiddag dat er een Indiase bruiloft was in de grote buitentuin. Op gepaste afstand gingen we kijken naar het kleurrijke schouwspel met veel bloemen en potten als decoratie en vrouwen in hun mooiste saree. Al snel kwamen de moeder en de broer van de bruid naar ons toe om ons uit te nodigen mee te doen. We werden eerst aan de belangrijkste personen voorgesteld. Er werden foto’s van ons gemaakt samen met de familie. De onderarm van de bruid werd in kunstige motieven met henna versierd. Ook enkele andere dames hadden henna op hun handen. Het werd Tiny ook aangeboden maar ze had geen zin.
Er was een muziekbandje met zangeres. Ze speelden vrolijke Bollywoodmuziek, populair in de Indiase films. Verder waren er enkele professionele danseressen die een opvoering gaven. Ook de genodigden dansten af en toe mee. Voor de bruid dansten kort vijf vrouwelijke gasten met kleurriijke sarees die bolden door de wind. Schitterend. We werden ook nog uitgenodigd voor een warme Indiase lunch. Het smaakte prima. Bij het afscheid kreeg Tiny een omhelzing van de moeder van de bruid. Het feest gaat morgen nog door.
BOEDDHISTISCHE STOEPA IN SANCHI
2300 jaar geleden regeerde koning Ashoka in India. Door allerlei veroveringen werd het rijk erg groot. Zijn laatste verovering leidde tot heel veel slachtoffers. Hij kreeg berouw en werd boeddhist. Zo werd India enkele eeuwen een boeddhistisch koninkrijk. Ashoka liet bijv. heel veel stoepa’s bouwen. De overblijfselen van de Boeddha die in acht stukken waren verdeeld, werden nog eens in kleiner delen verdeeld zodat elke belangrijke stupa een relikwie van de Boeddha had. De stoepa is tot ongeveer 1200 na Chr. In gebruik geweest. Daarna is hij verlaten. Rondom de stoepa bevinden zich nog een aantal stoepa’s voor belangrijke personen. Ook waren er kloosters rondom het gebied van de stoepa’s. De stoepa van de Boeddha heeft vier ingangen, in elke windrichting een. Boven de poorten (torana’s) en aan de zijkanten staan prachtige afbeeldingen uit zandsteen. Heel gedetailleerd worden allerlei scenes uit Boeddha’s leven afgebeeld. Ook de Jataka-verhalen die gaan over de vorige levens van de Boeddha staan er uitgebeeld.
OPGRAVINGEN DOOR ENGELSEN
In de 19e eeuw vond een Engelsman tijdens de jacht de restanten van het heiligdom. Hij heeft ervoor gezorgd dat er werd begonnen met de restauratie die nog steeds niet afgelopen is. In de koloniale tijd hebben o.a Engelsen en Fransen zich erg verdienstelijk gemaakt met opgravingen. In stoepa nummer drie zaten in een gouden kruik de relikwieen van twee belangrijke discipels van de Boeddha, Sharipoetra en Maudalgyana. De Engelsen namen deze mee en zetten ze in een museum in Londen. Dit gebeurde heel veel. Daarom zijn er in het Westen zoveel Oudheden in de grote musea. Bij de onafhankelijkheid kreeg India de relikwieen terug. Ze staan nu in een speciaal daarvoor opgerichte tempel. Helaas worden ze slechts een keer per jaar aan het publiek getoond.
EERST GEEN AFBEELDINGEN VAN BOEDDHA
In de eerste eeuwen van het boeddhisme (Het Hinayana boedd. of het Kleine Voertuig) mocht de Boeddha niet worden afgebeeld. Hij werd symbolisch afgebeeld bijv. alleen zijn voeten, een bodhiboom met oorbellen, een dharmawiel of een stoepaatje. In de 5e eeuw na Chr. kreeg het Mahayana boeddh.of Grote Voertuig de overhand. Toen werd hij wel afgebeeld. Maar door volgelingen van het Kleine Voertuig werd zijn hoofd er nog wel eens afgehakt omdat ze tegen deze verandering waren.
GRIEKSE CONNECTIES
De grootmoeder van koning Ashoka heette Helena en was van Griekse afkomst. Op de poorten zie je ook een aantal afbeeldingen met Grieken, herkenbaar aan hun baard en laarzen.
14 Februari 2015 - 16:58
Evie:
Hoi Tiny en Bert,
Wat een belevenis! Ik heb mem het verhaal over de bruiloft ook voorgelezen. Ze vond het erg leuk.
Veel plezier verder.
Groetjes, Evie -
14 Februari 2015 - 20:48
Ed Borgman:
Wat is het toch fantastisch om nu van die schitterende reizen te kunnen maken. Wij hebben het hier in Nieuw Zeeland ook fantastisch. Ik vind het maar knap dat jullie nog de tijd hebben om zo'n uitgebreid verslag te schrijven.